Programa JJRR

HoraSala PenyagolosaSala VallibonaSala CinctorresSala Herbers
9h Entrega de documentació
9’30hTaller 1:
No fer en el pacient ancià
Taller 2:
Cures pal·liatives no oncològiques
Taller 3:
Comunitària
Taller 4:
Ecografia per a residents
11’15hPausa-Cafè
11’45hDebat: Situació de la docènciaTaller 5: Contactes de risc
13hTaller 6: Nous rols de gènere Taller 2:
Cures pal·liatives no oncològiques
Taller 3:
Comunitària
Taller 4:
Ecografia per a residents
14’45Dinar

Descripció de les activitats

Taller 1: No fer en el pacient ancià

Ponents:
– Augusto Saldaña Miranda. Metge de família. Servei d’Urgències Hospitalàries Hospital de Lliria. Grup de Treball Atenció al Major SoVaMFiC
– Virgina Roig Hernández. Metgessa de familia. CS Iàtova (València).

Resum:
És beneficiós un control estricte de la tensió arterial o de la Hb1Ac en un pacient major? Cal sempre anticoagular un pacient de 85 anys? És beneficiós tractar l’insomni amb benzodiacepines en algú de 90 anys? Dels creadors del taller NO FER EN URGÈNCIES, arriba NO FER EN EL PACIENT ANCIÀ.

Taller 2: Un dia a la UHD. Cures pal·liatives no oncològiques

Ponents:
– Pablo Oliva Marín. MIR-2 MFiC. CS Altabix d’Elx (Alacant)
– Lucía Francés Vañó. MIR-2 MFiC. CS Santa Pola (Alacant)

Resum:
L’objectiu d’aquesta activitat és repassar alguns aspectes bàsics sobre control de símptomes en pacients en situació pal·liativa per malalties cròniques no oncològiques (EPOC, Insuficiència cardíaca, demència…). Per un breu espai de temps, l’assistent formarà part d’un equip d’hospitalització domiciliària, acudirà a visitar aquests pacients i aprendrà a abordar els seus símptomes (dispnea, disfàgia, agitació…). Un espai en què els residents podran conéixer que, quan no es pot fer molt més… encara queda molt per fer.

Taller 3: Comunitària. Com aprendre a realitzar meses intersectorials

Ponents:
– Maria Miret Salvador. MIR-2 MFiC. CS Tavernes de la Valldigna. Grup de Treball PACAP SoVaMFiC
– Ana Llinares Burguet. MIR-2 MFiC. CS Mutxamel. Grup de Treball PACAP SoVaMFiC

Resum:
La Comunitat Valenciana és pionera en la realització de meses «xarxa-salut». Consistix a preparar meses intersectorials en els distints municipis per a impulsar la salut de la nostra comunitat; vore quines són les seues deficiències i com millorar-les. Al taller s’explicarà com crear una mesa d’aquestes característiques, quins membres n’han de formar part i quines en són les funcions.”

Taller 4: Ecografia per a residents

Ponents:
– Javier Casado Buigues. CS Juan XXIII (València). Grup de Treball Ecografia Clínica SoVaMFiC
– Eva Ibeas Martínez. MIR-4 MFiC. CS Llíria (València). Grup de Treball Ecografia Clínica SoVaMFiC

Resum:
L’ecografia està de moda! S’ha convertit en una competència nova del metge de família. L’objectiu que pretenem aconseguir amb aquest taller és proporcionar al resident unes nocions sobre ecografia per mitjà de la pràctica en el taller. Esperem que us agrade a totes!

Taller 5: Què cal fer davant un contacte de risc?

Ponents:
Lorena Caja Nácher. MIR-4 MFiC. CS Rafalafena (Castelló). Grup de Treball Malalties Infeccioses SoVaMFiC
Marta Ramos Bagan. MIR-2 MFiC. CS Rafalafena (Castelló).

Resum:
Totes hem sobreviscut a llargues nits de guàrdia on moltes vegades hem tingut pacients que han acudit per haver patit una punxada per algun material oxidat, o fins i tot un company nostre que mentre administrava uns punts de sutura s’ha punxat… Sabem com gestionar aquesta mena de situacions? Coneixeu el terme Chemsex? Quines repercussions clíniques té per als usuaris d’aquestes pràctiques? Tot açò i molt més ho anirem analiotzant mitjançant una sèrie de casos clínics.

Taller 6: Nous rols de gènere. Integració de la transexualitat a l’Atenció Primària

Ponents:
– Patricia Cantos Montealegre. MIR-2 MFiC. CS Rafalafena (Castelló).
– Paz Mariño Martínez. MIR-2 MFiC. CS Pintor Sorolla (Castelló).

Resum:
El 2017 es va publicar la Llei d’Identitat i Expressió de Gènere de la Comunitat Valenciana, que legisla l’assistència sanitària a persones transsexuals. En la nostra comunitat, el sistema sanitari dona atenció psicològica, hormonal i quirúrgica. Però, sabem com i on es gestionen aquests recursos? Amb aquesta ponència pretenem revisar les definicions de trans, transgènere, transsexual i identitat sexual i també revisar protocols existents, tractaments i procediments i, ben especialment, com tot això es duu a terme

Debat: Estat de la residència de MFiC al País Valencià

Ponents:
– Marina Atienza Capuz. MIR-3 MFiC. CS Pintor Sorolla (Castelló).
-Jaime Alberto Ríos Ríos. MIR-4 MFiC. CS Salvador Pau (València).
– Pepa Martinez Pastor. MIR-2 MFiC. CS Cabo Huertas (Alacant). Representant de Residents de l’Hospital Sant Joan d’Alacant.

Resum:
És un debat per a recopilar informació de la residència d’MFiC a les tres províncies. A partir d’ací mostrar una visió general de com és en cada demarcació i començar a aportar idees de com poder millorar, suggeriments i intercanviar així distintes opinions. 

NOTA: L’aforament és limitat, especialment pels tallers que es realitzen a les sales Cinctorres i Herbers que estaran limitats a 20 assistents. S’assignaran els taller per rigorós ordre d’inscripció. La franja de les 11’45h (debat-taller 5) no requereix d’inscripció prèvia, i l’assistència estarà limitada només per l’aforament de les sales.